Inspiratie

Voor het leven na COVID-19

Hoe overleef je COVID-19 en houd je je zaak op de rails?

Hoewel veel horecazaken (vooral restaurants en cafés) in de eerste weken van deze crisis de deuren moesten sluiten, zijn er toch mogelijkheden om open te blijven en je klanten een aangepast assortiment te bieden.

  • Waarmee moet je rekening houden en hoe kan je je klanten het best van dienst zijn?
  • En – nu veel landen beginnen na te denken over een exitplan – hoe kan je je nu al voorbereiden op het leven na COVID-19?

De nieuwe superhygiëne wordt een blijver


 

Onderzoek toont aan dat veel consumenten enorm begaan zijn met veiligheid en extreme hygiëne, en dat ook na COVID-19 zullen blijven. We raden je dan ook aan om duidelijk te communiceren over de maatregelen die je hebt genomen om het welzijn en de veiligheid van je klanten te beschermen. Van handhygiëne tot social distancing voor personeel en klanten: de consumenten maken zich zorgen en willen gerustgesteld worden. Dat zal wellicht ook de komende maanden en minstens nog tot het einde van dit jaar een belangrijk aandachtspunt blijven.

  • Communiceer daarover op je menu
  • Communiceer daarover op sociale media en je website
 

Enkele bedenkingen over de praktische organisatie van restaurants en horecazaken in de 1,5 meter-economie

Nu de heropening van de horecazaken langzaam maar zeker dichterbij komt, breken steeds meer mensen zich het hoofd over de vraag hoe we de veiligheid van klanten kunnen garanderen door ons aan te passen aan de nieuwe realiteit:

  • Rond elke tafel 1,5 meter vrijhouden
  • Regels voor social distancing toepassen in de keuken en bij de bediening van de klanten
  • Strikte hygiëneregels naleven: mondmaskers dragen

Maar: zijn deze scenario's wel haalbaar? En kunnen ze voor jouw zaak op een efficiënte, rendabele manier gerealiseerd worden? Bovendien rijst de vraag of veel mensen in die omstandigheden zin zullen hebben om uit eten te gaan.

Hoe zien hospitality ondernemers de toekomst?

De eerste bevragingen onder eigenaars en chefs wijzen op een verandering van het businessmodel van veel restaurants in de komende maanden.

1.Afhalen, meenemen en leveren

zouden wel eens langer dan verwacht de norm kunnen blijven. Het kan dus cruciaal worden om die opties in overweging te nemen. Ze kunnen een essentiële dienst worden voor elk restaurant dat van plan is om spoedig te heropenen

2.Beperkte menu's

In plaats van lange lunches of avondvullende dinerbelevingen kunnen beperkte menu's met 3 of 4 gangen in 1,5 tot 2 uur tijd aangeboden worden. Restaurants kunnen zo meerdere shifts met telkens een beperkt aantal klanten organiseren. Dat systeem kan kleinere restaurants misschien inspireren om in de eerste weken van de herstelperiode opnieuw open te gaan.

3.Outdoorconcepten

kunnen eveneens een oplossing zijn. Als je terrasbediening hebt of voldoende plaats om de mensen buiten te laten tafelen, kan het gemakkelijker zijn om de veiligheidsmaatregelen toe te passen en in veilige omstandigheden een aangename ervaring te bieden. Laten we allen duimen voor een heerlijk warme zomer!

4.Privé-etentjes

Sommige restaurants overwegen om kleine groepen vrienden/gezinnen privé-etentjes aan te bieden met een topservice en een menu op maat, bereid door een beperkt team. Deze manier van uit eten gaan zou wel eens helemaal kunnen doorbreken. Misschien snakken consumenten na de crisis echt wel naar zo’n exclusief gebeuren … en geven ze er met plezier geld aan uit.

5.Donkere keukens

Ook het idee van ‘donkere keukens’ zonder zaalpersoneel dat de gasten bedient, begint stilaan aan kracht te winnen. Keukenteams werken dan onder het oog van camera's in gesloten ruimtes. Zo kunnen de gasten online volgen onder welke superhygiënische en veilige omstandigheden de keukenvoorbereidingen verlopen. Maaltijden kunnen online besteld worden en worden contactloos thuisbezorgd.

6.Voeding is gezondheid

Door het coronavirus hechten meer consumenten extra veel waarde aan gezond voedsel. Dat helpt namelijk meer dan ooit om fit te blijven. Het is meteen ook de reden waarom gezonde opties nu ‘luxueus’ zijn. Verse groenten en fruit, brood met granen en zaden, vegetarische en veganistische opties waren nooit eerder zo populair.

7.Denk lokaal. Koop lokaal

Als je boeren, telers en leveranciers ondersteunt, wek je bij de consumenten extra sympathie op. Veel mensen stellen de korte keten, waarbij groenten, vlees en vis direct van de bron komen, heel erg op prijs. Maak in je communicatie duidelijk dat je achter het concept ‘winkelhieren’ staat, en speel zo in op de emoties van de klant.

8.Buffetten zullen er anders uitzien

Het ontbijt- of lunchbuffet zoals we het nu kennen, zal plaats moeten maken voor bediening aan tafel (afstand bewaren is daarbij uiteraard belangrijk) of voorverpakte porties. En dat voor onbepaalde tijd – tot het consumentenvertrouwen stilaan terugkeert en de bezorgdheid omtrent hygiëne opnieuw daalt tot het niveau van voor de crisis.